PENAFIAN ... Segala info yang terdapat di dalam weblog ini adalah berdasarkan pengalaman peribadi pemilik weblog dan bersifat "TANPA PRASANGKA (WITHOUT PREJUDICE)" ... ianya TIDAK BOLEH sama sekali walau dalam apa cara dan/atau bentuk sekalipun dijadikan dan/atau dianggap sebagai maklumat rasmi dan/atau dikaitkan dengan Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Seremban Timur dan/atau Persekutuan Pengakap Malaysia Negeri Sembilan dan/atau mana-mana unit dan/atau biro di bawah dan/atau di atasnya ... Pemilik weblog ini juga tidak boleh dipertanggungjawabkan terhadap sebarang kekeliruan dan/atau kecelaruan akibat dari pembacaan di weblog ini ... Mana-mana isi kandungan samada sebahagian dan/atau keseluruhan weblog ini juga tidak boleh dijadikan sebagai bahan bukti di mana-mana mahkamah walau atas apa tujuan sekalipun ... Tindakan anda meneruskan pembacaan di weblog ini membuktikan anda memahami isi kandungan penafian ini dan bersetuju dengannya ...
SKROL KE BAWAH UNTUK MELIHAT "SCOREBOARD"

Sabtu, 6 Ogos 2022

UJIAN LENCANA KEGIATAN PENGAKAP REMAJA PPM DAERAH SEREMBAN TIMUR TAHUN 2022

Tarikh : 6 Ogos 2022 (Sabtu)
Masa : 9.00 pagi - 10.30 pagi
Lokasi : Atas talian (Google Meet)
Kehadiran : 49 orang ahli Pengakap Remaja, Pemimpin, Penolong Pemimpin dan Penolong Pesuruhjaya Daerah
No. Rujukan : PPDS.600-3/1/3 (27) bertarikh 25 Julai 2022


PECAHAN KEHADIRAN MENGIKUT SEKOLAH
10 SMK KING GEORGE V
00 SMK PENDETA ZAABA
07 SMK BUKIT MEWAH
00 SMK MAMBAU
05 SMK ACS
01 SM TEKNIK TUANKU JAAFAR
09 SMK RANTAU
00 SMK SERI AMPANGAN 
02 SMK SENAWANG
02 SMK DATO SAMSUDIN NAIN
00 SMK (F) SERI SENDAYAN 
00 SMK TMN TUANKU JAAFAR
00 SMK SERI PAGI 
01 SMK SEREMBAN JAYA 1 
04 SMK SEREMBAN 3
03 SMK PANCHOR 
00 SMK SEREMBAN JAYA 2 
03 SMK TMN WARISAN PUTERI
02 SM AGAMA DATO KELANA PETRA

Majlis telah dimulakan dengan ucapan aluan oleh Pengerusi Majlis, Tuan Shahrulnizam Bin Mohd Yunos, Penolong Pesuruhjaya Daerah merangkap Setiausaha Unit Pengakap Muda PPM Daerah Seremban Timur.


Selepas itu, Tuan Abdul Aziz Bin Haji Abdul Wahab, Penolong Pesuruhjaya Daerah merangkap Ketua Unit Pengakap Remaja PPM Daerah Seremban Timur telah memulakan sidang dengan menerangkan kaedah-kaedah ujian Lencana Kegiatan akan diadakan.


Disamping menerangkan dengan lebih lanjut langkah-langkah yng perlu diikuti, beliau juga turut menunjukkan contoh buku log Lencana Kegiatan dari ahli yang telah berjaya memperoleh Anugerah Pengakap Raja.


Setelah selesai sesi penerangan berkenaan kaedah ujian dijalankan, beliau telah membuka sesi soal & jawab kepada para hadirin bertanyakan soalan. Beberapa soalan telah dikemukakan dari kalangan ahli dan juga pemimpin. Setelah penerangan berkaitan soalan diberi, nyata hadirin semua berpuas hati dan lebih memahami perjalanan program pada kali ini.


Selepas itu, Tuan Abdul Aziz telah memaklumkan maklumat-maklumat tentang program yang akan dilaksanakan oleh Unit Pengakap Remaja PPM Daerah Seremban Timur yang antara lain termasuklah Ujian Lencana Perkhidmatan, Pertandingan Kemahiran Pengakap Sekolah Menengah Sempena Hari Malaysia dan juga Ujian Lencana Ekspedisi. Nyata hadirin amat teruja dengan program-program yang akan menanti mereka sedikit masa lagi.

Sebagai penutup kepada sesi penerangan beliau, Tuan Abdul Aziz telah menekankan keperluan pemimpin dan penolong pemimpin diperingkat sekolah bekerjasama demi mencapai matlamat melahirkan sekurang-kurangnya seorang penerima Anugerah Pengakap Raja dari sekolah mereka.

Sebelum bersurai, pengerusi majlis, Tuan Shahrulnizam telah merakamkan ucapan jutaan terima kasih kepada semua yang hadir dan berharap mereka dapat mengambil peluang yamg telah tersedia ini.

Majlis bersurai sekitar jam 10.30 pagi.

'SCOREBOARD' AKTIVITI / PROGRAM BULANAN YANG DIANJUR / DISERTAI TAHUN 2022

TATACARA KEMASKINI BULANAN:
Hantarkan butiran berikut menerusi aplikasi "Telegram" ke Ketua Unit Pengakap Remaja Daerah Seremban Timur:
1. Nama Program
2. Tarikh/Masa
3. Lokasi
4. Bilangan Peserta
5. Anjuran
6. Peringkat
7. Gambar semasa program (4 keping)

DOKUMEN WAJIB (TAHUNAN):
1. Sijil Pendaftaran Kumpulan
2. Borang Pendaftaran Keahlian Kumpulan
3. Surat Tauliah Sementara
4. Sijil Manikayu
5. Kad Keahlian Tahun Semasa
6. Laporan Program Tahunan (Klik untuk melihat contoh borang)